Kara Liste

Kara Liste Nedir, Nasıl Çıkılır?

Kara Liste Nedir, Nasıl Çıkılır?

Kredi kayıt büroları vatandaşların müşterilerle olan ilişkilerini kayıt altına alır ve bu şekilde kişilerin kredi sicilleri oluşturulur. Vatandaşların çekmiş olduğu krediler, yapılan ödemeler, gecikmeler kredi kayıt büroların da kayıt altına alınır. Bu nedenle çekilen krediler ve kredi kartlarının düzenli bir şekilde ödenmesi gerekir. Düzenli ödeme olmadığı zamanlar da bankalarla sıkıntılar yaşanır ve yasal takibe düştüğünüz zaman 5 yıl boyunca ne yazık ki kredi çekmeniz de mümkün olmuyor. Bankalar bu konu da oldukça katı oldukları için müşterilere çok fazla kolaylık sağlamıyorlar. Bu nedenle bankalarla sorun oluşmaması için mutlaka ödemelerinizi gelire göre düzenleyerek aksatmamak daha mantıklı olacaktır.

Kara Liste Nedir? Nasıl Girilir?

Bankaların ödemelerin yapılması için vatandaşlara vermiş olduğu 90 günlük süre bulunur. Kredi ve kredi kartları bu süre içerisinde ödenmediği zaman kara listeye alınmış olursunuz. Bu süreçten sonra sizinle bankanın avukatları iletişime geçer. Yasal takip başladığı zaman avukatlar size ödeme planı çıkartır. Eğer herhangi bir işte çalışıyorsanız her ay maaşınızdan belli bir miktar kesilir. Bu şekilde borcunuz ödenir. Ancak çalışmıyor iseniz avukatlar icra başlatır. Avukata bir ödeme sözünde bulunmanız gerekir. Sizin bütçenize uygun olarak taksitlendirme yaparak ödeme kolaylığı sağlarlar. Ödemelerinizi yaptıktan sonra ancak kara listeden çıkmış olursunuz. 5 sene boyunca da ne yazık ki kredi çekmeniz mümkün değil. Bu süre içerisinde bankalar sizin geçmişinizi sistem üzerinde gördükleri için size kredi ve kredi kartı gibi başvurularınız da olumsuz bir yanıt verebilirler. Bu nedenle ödemelerinizi her zaman düzenli bir şekilde yapmanız da fayda var. Böylelikle zamanla bankalar da bulunan kredi notu ve siciliniz de düzelerek bankaların her türlü kampanyalarından yararlanmış olursunuz. Kara Liste Nedir, Nasıl Çıkılır? Yazıları bu konuda size bilgi verecektir.

Kara Listeden Çıktıktan Sonra Kredi veya Kredi Kartı Almak

Yasal takip süreciniz bittikten sonra artık kara listeden çıkmış oluyorsunuz. Düzenli bir geliriniz varsa eğer banka bu konuda rahatlayabilir ve sizin kredi çekmeniz daha kolay olabilir. 5 yıllık süreç bittikten sonra artık birçok banka size kredi ve kredi kartı vermeye başlar. Ancak bu süreçten sonra mutlaka ödemeleriniz düzenli olmalı. Tekrar aynı süreci yaşamanız bir 5 yıl daha kredi ve kredi kartı alamayacağınız anlamına gelir. Bu durum oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Eğer kredi kartı aldıysanız bir bankadan düşük limitli alarak gelirinize göre ödemelerinizi yapmanız da fayda var. Düzenli ödeme yaptığınız zamanlar da kredi sicil ve kredi notunuz da düzelmeye başlamış olacaktır. Böylelikle bankalarla aranız da herhangi bir sorun da kalmamış olur.

Kara Listeye Girmemek İçin

Bankalarla çalışmanız varsa ve kredi, kredi kartlarınızı düzgün bir şekilde ödeyemiyorsanız eğer bu konuda hakkınız da yasal takip süreci başlar. Yasal takip sürecine girmemek için,

  • Ödemelerinizi gününde yapmanız gerekir.
  • 90 günlük süreyi aşmamanız gerekir.
  • Gerekli durumlar da yapılandırma yaparak gecikme sayılarınızı düşürebilirsiniz.

Bankalar kurallar konusunda daha katı olabiliyor. Çok esnek çalışma durumları olmuyor ne yazık ki. Ancak bankalar müşterilerinin avukatlık olmaması için birçok kez yapılandırma yapabiliyor. Yapılandırma çok az bir faiz oranıyla yapılır. Ancak avukatlık olmaktansa faiz alınarak yapılandırma yapılması daha mantıklı bir durumdur. Yapılandırma sayesinde ödemelerinizi daha düzenli bir şekilde yapabilir ve sicilinizi de yüksek de tutabilirsiniz. Bankalarla çalışan birçok vatandaşta bu gibi sorunlar yaşansa da ne yazık ki devlet de bu konuda bir esneklik sağlamıyor ve her yıl binlerce kişi yasal takip düşmektedir.

faruk erdemir

Bir yanıt yazın