Cumartesi, Şubat 29, 2020
Forex

2019 Vadeli Hesaba En İyi Faiz Veren Banka

Bilinmiş olduğu üzere en iyi yatırım kesin kazanç vaad eden yatırımlardır, işini sağlama almak isteyen risklerden arınmış ne kazandığını ve elde edeceği kazancı bilmek isteyen yatırımcı için en uygun yatırım bankaların sunmuş oldukları sabit faizli vadeli mevduat hesabıdır.

2019 yılı başlarken döviz ve altın piyasasındaki dalgalanma her ne kadar iştah kabartsa büyük dalgalanma olması yatırımcısını tedirgin etmekte sürekli piyasa takibi ve üstüne eklenen stres ile birlikte gmeşhurk hayata adapte olamama gibi durumlarda göz önüne alındığında. Gene altın ve döviz zaten çıkacağı kadar çıkmış artış konusunda Ocak 2019 itibarı ile tatmin noktasına geldiğini söyleyebiliriz. İşte burada size vadeli mevduatı TL özelinde hangi banka ile çalışmak yada en yüksek faizli vadeli hesap veren banka konusundan ziyade nelere dikkat etmeli ve en iyi kazanç iyi mi elde edilir bir kaç öneride bulunalım.

Elinde bulunan Türk Lirasını bankada oluşturulan bir vadeli hesaba yatırmak suretiyle 28 günden başlamak suretiyle 720 güne kadar sabi bir faizle yatırmanız mümkün. Vadeli hesapların temel özelliği vade sonu kazanacağınız bellidir hesap açılışında verilen faiz değişmez artmaz yada düşürülmez hesap açılışında ne ise sonuna kadar o şekil devam eder bu yüzden yatırımcı piyasa takip edeni yapmak zorunda kalmaz işine güzüne bakar gereksiz strese girmez.

Buraya kadar aslına bakarsanız malum şeylerden bahsettik, birde vadesi bozulmayan vadeli, +1 puan faizi, hoşgeldin, hele bi gel, naber, ne var ne yok faizi benzer biçimde özellikle TV veya diğer mecralardan bankaların kampanyaları gaslınüze ilişmiştir. Bu kampanyaların özelliklerine baktığınızda genelde reklamlarda ilan edilen faiz oranları ilk bir ay yada iki ay benzer biçimde kısa vadeler için geçerlidir ondan sonrasında gene bankalar averaj vadeli faiz oranlarını vermektedir.

Birde vadesi bozulmayan vadeli ifadesi var ki bizde en kötü vadeli hesap budur aslen şimdi düzgüsel şartlarda durağan faizli bir vadeli hesap açmış olduğunızda vadesi bitene kadar o hesaba zaruretler haricinde bozma ihtimaliniz yok çünkü vade bozulursa faiz alamazsınız o yüzden o hesabı vade sonuna kadar buluşmaz o parayı yok sayarsanız. Ama vadesi bozulmayan bir hesabınız var ve 20 Bin TL yatırdınız, iyi güzel de bir ay sonra bi 500 TL lazım oldu ya dur şuradan bi 500 TL alayım ne olacak nasılsa vade bozulmuyor iki ay sonrasında hele bi 1000 TL alayım derken aslına bakarsan kazanacağınız 3-5 lira onuda eritmiş olmuş olursunuz.

Bizim önerimiz vadeli hesap açarken durağan faizli açmak aslına en iyi faizi her daim özel bankalar verir ama ülkemizde en çok vadeli hesap açılışında Ziraat Bankası olduğunu da belirtelim sebebi ise devlet bankası olması doğal olarak Türkiye Cumhuriyeti yasaları kurulan Bankaların mevduat hesapları devlet güvencesinde ama 100 TL lik kısmı için geçerlidir. Sadece bu tutar bir banka için geçerlidir. örneğin 5 ayrı bankaya 100.000 TL toplamda 500.000 TL mevduatınız var sa hepsi bu güvence kapsamına girmiş olur ama 500.000 TL bankada olursa güvence 100.000 TL içi geçerli olur. şu demek oluyor ki devlet güvencesinin mantığı budur.

Vadeli hesap açılışında önerilen vade ise minimum üç ay, maksimum bir yıl öneriyoruz bir yıldan uzun vadelerde faiz oranlarının değişiminden dolayı pozisyon geliştirmek adına gereklidir ancak bizim görüşümüz Haziran 2019 den sonra mevduat faiz oranlarının daha düşük olacağı yönünde o yüzden 2019 yılının ilk 4-5 ayında açılacak vadeli hesaplar daha avantajlı olacaktır.

Vadeli Altın, Dolar, Euro gib hesaplarda bulunmakta sadece bu tür hesaplar önerilmez sebebi ise piyasalarda oluşan dalgalanmalar sizi zor durumda bırakabilir vadeli hesap TL dir gerisi heyacandır.

Özetle en iyi yatırım istikrarlı ana parası sömürülmeyen yatırımdır. Banka önerisi derseniz dediğimiz gibi özel bankalar en yüksek faizi vermektedirler, kamu bankaları kamu paralarını mevduatlarında tutarken özel bankalar vadeli hesaplar ile kendilerine likidite sağlamak zorundalar bunun için faiz kesesi açmaları gerekir. Sağlamcılara Ziraat bankası ve İş Bankasını önerebiliriz. Fakat Odeabank, İNG özel bankalara örnek olabilir. Aklınıza takılan yada sormak isteğiniz bir sorunuz olursa yazı altına çekinmeden yorum olarak ekleyebilirsiniz cevaplamaktan mutluluk duyarız.

faruk erdemir

Bir cevap yazın